Setkání knihovníků ve Viganticích

08.03.2022 18:06

Vigantická knihovna okouzlí každého, kdo ji navštíví. Není divu, že byla vybrána jako místo dalšího setkání knihovníků Rožnova a blízkého okolí. Podstatným důvodem bylo také to, že se zde chtěli kolegové a kolegyně rozloučit s paní Janou Krhutovou, která místní knihovnu vedla neuvěřitelných 37 let.

Setkání se uskutečnilo dne 23. února v odpoledních hodinách. Přípravy byly trochu narušeny havárií odpadu a tady musím velmi pochválit a poděkovat vedení obce, zejména paní místostarostce Haně Foltasové, která okamžitě zajistila náhradní prostory a organizaci přemístění vzala plně na sebe. A když byla závada brzy odstraněna, opět to byla Hanka, která nám umožnila pokračovat v naší krásné knihovně.

Aktiv zahájila paní metodička Bc. Renata Vinklerová, pracovnice MěK Rožnov pod Radhoštěm a přivítal nás také pan ředitel městské knihovny Bc. Pavel Zajíc. K milým hostům patřili zejména pan starosta Zdenek Porubský a paní místostarostka Hana Foltasová. Knihovnickou partu Rožnovska zastupovali šéfové místních knihoven Dolní Bečvy, Hutiska-Solance, Prostřední Bečvy, Valašské Bystřice, Vidče, Hážovic a Vigantic. Ještě před začátkem programu, což bylo zhodnocení minulého roku a určení hlavních úkolů pro rok letošní, poděkovali zástupci rožnovské městské knihovny a pan starosta Porubský paní Krhutové za její záslužnou a obětavou práci a předali květinové a jiné dary. K blahopřání a předávání dárků se samozřejmě připojili i její kolegyně a kolega, byla to pěkná a dojemná chvilka pro nás všechny.  S přáním a povzbuzením do další práce nezapomněli ani na mou maličkost coby nové knihovnice.

A pak už následovala prezentace připravená paní Vinklerovou, ve které jsme se dověděli, jak pracovaly jednotlivé knihovny a co nám přinese rok letošní. Hlavním úkolem bude rozšířit čtenářskou základnu jak dospělých, tak dětí a mládeže, zatraktivnit činnost knihoven a zapojit se do komunitní činnosti v obci.

A protože předávání zkušeností je nedílnou součástí každého setkání, následovalo neformální posezení v příjemné a přátelské atmosféře.

Myslím, že všichni odcházeli dobře naladění a s pocitem, že naše práce není zbytečná a pro zkvalitňování života v obcích nepostradatelná.

 

Hana Bosová