Podzim v naší knihovně

06.01.2023 10:30

Podzimní období je vždy ve znamení posledních prací kolem domu a na zahradě. A není toho málo. Sklízí se poslední úroda, je třeba zazimovat všechny záhony, keře a stromy, nachystat zásoby dřeva, protože topit plynem není in. Prostě práce je až nad hlavu a zdálo by se, že na čtení a návštěvu knihovny není čas. Proto jsem byla mile překvapena, že čtenářky a občas i čtenáři zůstali místní knihovně věrni a průměrná návštěvnost neklesla. Dokonce jsem přivítala i několik nových oveček, a to i z řad mládeže. A tudíž je nutné doplňovat náš knižní fond o nové tituly, především beletrii pro děti, mládež i dospělé čtenáře, ale i literaturu naučnou a nové časopisy. Novinkou v letošním roce bylo rozšíření nabídky o společenské hry, především deskové a karetní, určené pro dospělé i děti.

Pro zajímavost uvádím pár čísel:

Počet zakoupených knih v roce 2022: 124 titulů

V ceně: 33 008,- Kč

Počet her:7 titulů

V ceně: 3342,- Kč

Tituly nabízených časopisů: Turista, Patriot, Čtyřlístek, D- test, Naše země

Činnost knihovny nespočívá jenom v půjčování knih.  Jsme součástí komunitního života v obci a chceme se s našimi spoluobčany setkávat i mimo výpůjční dobu.  A k tomu jsou nejvhodnější různé přednášky a besedy, které se uskutečnily i v podzimní sezóně. Ve čtvrtek 22. září Vigantice navštívil pan Josef Úlehla s přednáškou na téma Geopatogenní zóny trochu jinak. Myslím, že všichni zúčastnění ocenili nejen poutavý a velmi aktuální námět, ale i bezprostřední a milé vystupování a hlavně množství příkladů z praxe, které náš host uváděl. O jeho působivém a přesvědčivém projevu svědčí fakt, že někteří posluchači následně využili jeho poradenskou praxi přímo ve svých bydlištích. Další setkání proběhlo 13. října rovněž v útulném prostředí knihovny, tentokrát pod názvem Numerologie pro všední den. Přednášejícím byl Ing. Zdeněk Kovárňa, který nás už jednou zaujal svou profesionalitou v tomto oboru. Tentokrát se nás sešlo o něco méně, ale to bylo jenom k prospěchu věci, protože pan Kovárňa nás podrobně a s chutí „ rozebral“. Prostě pořád platí, že o druhých víme hodně, ale o sobě velmi málo. Ve středu 2. listopadu jsme se sešli, pro změnu ve společenské místnosti patřící naší obci, abychom přivítali našeho známého cestovatele Štěpyho, tedy pana Michala Štěpánka. Pan Štěpánek opět nezklamal. Vybral si pro nás atraktivní a málo známou zemi, kontroverzní Írán. Určitě nejen mě, ale i ostatní posluchače překvapilo zejména, jak jsou Íránci milí a pohostinní lidé.

A skokem se přiblížil závěr letošního roku a s ním advent, který jsem symbolicky zvolila jako motto poslední besedy. Kdo jiný by byl vhodnější pro předvánoční pobesedování než osoba, která toho ví o adventu a Vánocích na Valašsku nejvíc? Hádáte správně, je to paní Vanda Vrlová. Známe ji téměř všichni, ať už osobně z různých besed, akcí Valašského muzea v přírodě či z televizních a rozhlasových pořadů. Nezklamala naše očekávání. Je to stále stejná, nesmírně milá a skromná paní, která umí poutavě vyprávět, odpovědět na každou otázku, ale také se od srdce zasmát a projevit veliký smysl pro humor. My, co jsme se naposledy v tomto roce 1. prosince v naší klubovně sešli, jsme si opravdu přišli na své.

A to nejlepší nakonec. V posledním listopadovém týdnu se v naší obci objevila novinka. Zbrusu nové, krásné knihobudky! Tady je na místě velké poděkování především panu Martinu Děckému, jehož zručné ruce budky vyrobily a stejně tak obrovské díky nezištné práci p. učitelek a dětí z vigantické mateřské a základní školy, které budky krásně vyzdobily. Dílo pak dokončili pracovníci obecního úřadu, kteří dřevěné stavby umístili u zastávky Jednota a před místní knihovnu. Věřím, že knihobudky budou plnit svůj účel a občané jejich služby využijí.

Jediné, co se mi bohužel pro nemoc nepodařilo splnit, bylo plánované podzimní knihobraní s dětmi základní školy. Ale určitě tento dluh při nejbližší příležitosti napravíme.

Osobně bych chtěla poděkovat zejména své předchůdkyni paní Janě Krhutové, která mě trpělivě zasvěcovala do práce knihovnice, a samozřejmě také vedení obce paní Haně Foltasové a panu Zdenku Porubskému a také ekonomce paní Matušové. V posledním měsíci jsem velmi dobře spolupracovala s novým místostarostou panem Kožusznikem.

Závěrem Vám, milí spoluobčané, přeji klidné a radostné Vánoce, bohatou nadílku pod stromečkem (doufám, že nebudou chybět knížky) a hlavně do nadcházejícího roku pevné zdraví a víru, že vše se v dobré obrátí.

Vaše knihovnice Hana Bosová