Knihovna zimní spánek nezná aneb Kdo přišel, nelitoval

14.03.2023 16:29

Začátek nového roku by měl být vždy optimistický, radostný a veselý. A pokud se kolem nás díky různým chmurným událostem tak neděje, musíme si dobrou náladu vyrobit sami. I to byl důvod, proč Místní knihovna ve Viganticích zahájila svůj cyklus přednášek a besed pozváním osobnosti, která patří nejen na Valašsku, ale už i celorepublikově k nejznámějším – paní Marty Santovjákové Gerlíkové. Kdo by také neznal její poslední filmový počin, pohádku Největší dar? Paní Marta nejen, že velice ochotně souhlasila s návštěvou naší obce a povídáním o svém filmovém díle, ale nabídla, že přiveze také pohádkové kostýmy a rekvizity. A tak jsme se 26. ledna sešli ve společenské místnosti vigantického obecního úřadu a přivítali paní režisérku, scénáristku a producentku v jedné osobě. 

A bylo opravdu co poslouchat. Paní Marta nás všechny překvapila svým skromným vystupováním a profesionálním přístupem ke své tvorbě. Ani se nechce věřit, že této nenápadné a prosté mladé ženě se bez protestů podřizovaly naše nejznámější herecké a hudební osobnosti. Dozvěděli jsme se něco ze zákulisí natáčení filmů Děda a Největší dar, zhlédli několik ukázek a obdivovali kostýmy a rekvizity.

Byl to opravdu vydařený večer. Paní Martě ještě jednou děkujeme a těšíme se na další společné projekty, které nám nabídla.

Následující beseda s nám již dobře známým cestovatelem Michalem Štěpánkem přilákala zatím největší počet zájemců. A nebyli jsme zklamáni. Štěpyho poutavé vyprávění o málo známé a pro nás exotické Gruzii bylo doplněno spoustou fotek a krátkých videí. Už se těšíme, co nám připraví při dalším setkání.

Začátkem března – měsíce knihy se v knihovně sešly děti z vigantické základní školy. Připravila jsem si pro ně dvě knihy s prezentací, doplněné pracovními listy. Pro menší děti z 1. a 2. třídy to byla moderní pohádka Vědí draci o legraci? Daniely Krolupperové a pro ty starší z 3. až 5. třídy jsem navázala na školní projekt Cestovní kanceláře knihou Cestování po světě, konkrétně zaměřené na Austrálii. Děti byly jako vždy velmi šikovné, aktivní a překvapily mne bohatou slovní zásobou a všestrannými vědomostmi a v neposlední řadě pěkným plynulým čtením.  

Ve čtvrtek 9. března přijela do Vigantic nprap..Ing. Anna Hubová, která si pro zájemce připravila poutavou a hlavně velmi potřebnou přednášku o bezpečném bydlení z hlediska požární prevence. Ochotně nám zodpověděla naše dotazy a doložila svůj výklad řadou příkladů z praxe. Je škoda, že tuto jedinečnou možnost, jak se dozvědět nejen o ochraně svých domů a majetku před požárem, nevyužilo víc našich občanů.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem občanům, kteří svými návštěvami podporují činnost knihovny, také vedení obce a základní školy za spolupráci a v neposlední řadě paní Vinklerové z rožnovské knihovny, která je mentorkou a hlavně podporovatelkou nás venkovských knihovníků. Díky ní se můžeme pravidelně scházet, naposledy při hodnocení činnosti knihoven nebo v rámci školení využití programu Canva pro prezentaci.

 

Knihovnice Hana Bosová